Førjulstid fri for stress

Om ei uke er det 1. desember og 1. søndag i advent. Om om 5 dager er det visstnok en sort fredag. Jeg synes dagene er mørke for tiden, ingen tvil om det, men at fredagen skal bli helt sort, nekter jeg å tro.

I år, som tidligere år, har jeg et mål om å ikke stresse før jul. I fjor ble jeg intervjuet av avisen Dagen om akkurat dette, og reportasjen ble hetende «Vi hygger oss slitne før jul«. Når venner, klasser, lag og foreninger alle skal ha ekstra sosialt samvær inn i førjulstiden, blir det fort for mye. «Juleavslutning» – smak på ordet. Vi skal vel ikke avslutte julen før den har begynt?

Her får du mine råd til en førjulstid fri for stress:

  • Unngå reklame og ikke kjøp noe du ikke på forhånd hadde bestemt deg for. Overfylte butikker og handlesentre er ofte fulle av stress. Unngå dem så langt det er mulig.
  • Skriv liste over gavene du skal kjøpe til jul og hold deg til planen. Du trenger ikke kjøpe en ekstra gave hvis du allerede har kjøpt en. Kjøp eventuelt noe på nett (hvis du ikke blir stresset av innlogging med bank-id og elektroniske handlekurver) og ta det meste av handlingen på et tidspunkt der du er mett, opplagt og ikke alle andre er i butikken. Støtt gjerne nærbutikkene som du vil skal overleve.
  • Si nei! Sier du ja til alt du blir invitert med på, sier du antakelig ja til stress. En overfylt kalender er det siste du trenger. Ved å si nei til noe, sier du ja til ro og overskudd.
  • Fortsett å være aktiv. Om du ikke er aktiv fra før, så vent til januar, men har du gode vaner, så hold deg til dem også i desember. Se hvorfor i innlegget «november«.
  • Bruk bena, sykkel eller buss om du kan. I desember er bulkskader på bil på sitt hyppigste, og det er det siste du trenger.
  • Bruk om igjen. Bruk klærne du brukte i fjor og julepynten du hadde i fjor. Spør barna, de vil helst se det samme som sist, og du vil ikke bidra til et dårlig klima?
  • Løft blikket og se dem som er rundt deg! Skru av sosiale medier om nødvendig og vær tilstede. Legg mobilen på en bord litt bortenfor og ta 5 dype knebøy og 5 dype innpust hver gang du absolutt sjekke noe.
  • Spør deg selv hva som er viktig i forkant av jula og prioriter det i god tid. Hvis det er viktig for deg at huset er striglet og frysen er velfylt, så begynn i dag og gjør litt om gangen. Hvis det er viktig å skape hygge for dem du er glad i, så prioriter å bruke tid hjemme uten å skape for høye forventninger til samværet.
  • Jobb når du jobber og hvil når du hviler. Mye arbeid er ikke det samme som mye stress. Det du får gjort, blir du ikke stresset av. Lag liste og jobb når du skal jobbe, og pass på å ta pauser så du ikke sliter deg ut. Hva som er for mye, er det bare du som vet. Stopp i tide, det er ingen skam å senke forventningene til deg selv.
  • Gled deg til jul! Ikke la førjulstida ta fra deg gleden. Spar det beste til jul slik at julen blir høytid og hverdagene før forblir hverdager.

Jeg ønsker deg en god og stressfri førjulstid!

Dette innlegget ble publisert i Hverdag, Oppmuntring og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..