November

Det er fristende å gå i hi i november. Stenge seg inne i ei varm hule av et hus, skalke alle luker, legge seg til å sove og ikke våkne opp før til våren. Om ikke helt bokstavelig, så i alle fall roe litt ned, være mer inne og ha det komfortabelt. Det er fristende å bruke bilen mer, sitte mer i sofaen og være mindre sosial.

Min erfaring er at det ikke så smart. Humør og helse har ikke godt av et komfortabelt inneliv. Tvert imot – å komme seg ut og være aktiv, treffe venner og familie og fortsette å sykle der man kan, på tross av dårlig vær, gjør at november ikke føles så grå og trist likevel . Å være aktiv er for meg den beste medisin mot den lammende trøttheten som kommer av mye innesitting.

Å være aktiv gir overskudd, det er jeg helt overbevist om. Og all forskning tilsier også det. I boka «Hjernesterk» viser forfatteren Anders Hansen til forskning som konkluderer med at fysisk aktivitet motvirker stress, reduserer angst og depresjon, gir bedre hukommelse og kreativitet, reduserer aldring og i det hele tatt styrker og endrer hjernen i positiv retning. Å gå raskt, løpe eller sykle, helst over 30 minutter om dagen, gir gode resultater. Noen kortsiktige som velvære og godt humør, andre langsiktige som redusert stressnivå og bedre hukommelse. Er du aktiv i dag, så fortsett! Aldri slutt! Og er du det ikke, så begynn med å gå. Gå 10 minutter om du er helt utrent, øk med 5 minutter hver uke og snart går du raskt 30 minutter om dagen. Gå til butikken, sykle til jobb eller finn andre måter å være aktiv på. Gjerne sammen med en venn, det øker sjansen for å ikke trekke seg og det gir dobbel glede å være aktiv sammen med noen.

Det var ikke særlig lystbetont å sykle hjem fra jobb i dag i 1 +grad som føltes som -5 pga. motvind. Spesielt ikke etter ei hard intervalløkt etter jobb med løpegruppa. Jeg innrømmer gjerne det. Men du verden for en godfølelse det gir når man da kommer hjem og får dusjet, spist og kan slappe av – med verdens beste samvittighet. Jeg er heldig som har helse og kropp som kan både gå, løpe og sykle. Alle kan ikke det, men de fleste kan gjøre noe. Litt er veldig mye bedre enn ingenting!

Dette innlegget ble publisert i Hverdag, Løping, Trim og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til November

  1. Tilbaketråkk: Førjulstid fri for stress | Ord om ord

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..