Ro i en travel verden

Noen ganger har jeg inntrykk av at «alle» har det travelt. Spesielt foreldregenerasjonen som jeg er en del av. Man rekker ikke å trene for man har det så travelt. Man rekker ikke å lage ordentlig mat, for man har det så travelt. Man kan ikke ta på seg et verv, for man har det så travelt. Ikke en eneste ettermiddag er ledig. Barna er med på aktiviteter hver dag, og foreldrene må kjøre, følge opp og hente. Velger vi ikke selv om vi vil være travle? Må man være med på alt? Må barna være med på alt? Er livet et kappløp som det er om å gjøre å vinne?

Jeg har lyttet til podcasten Anticoach der Andreas Gravdal snakker om blant annet tidslomme versus tidsklemme. Hva med å skape tidslommer i stedet for å havne i tidsklemme? Hva med å takke nei til et tilbud, og heller skape tid og rom for å roe ned? Hva med å begrense aktiviteter slik at det blir mulighet for spontanitet og hverdagsglede? Hva er det man mister hvis man stadig farer fra det ene til det andre? Selvsagt har alle perioder med stress og travelhet. Men er det sånn man vil leve hele tiden?

Etter å ha prøvd mindfullness via appen Headspace, har jeg tillatt appen å sende meg små påminnelser. De er verdifulle tankevekkere som gir meg et lite puff i riktig retning – i retning av ro, tilstedeværelse og takknemlighet. De får meg ofte til å legge bort mobilen,  til å være bevisst hva som skjer rundt meg og i meg, og til å være bevisst her-og-nå.

«Har du lagt merke til at når du er mer tilstede i øyeblikket, så er du også mer fornøyd?»

Jeg har en lei tendens til å sitte og scrolle en del på mobilen når jeg ikke har noe bestemt jeg må gjøre, og nyttårsforsettet mitt siste 3 år har vært å legge mobilen mer bort. I perioder har det gått fint, mens i andre perioder har jeg vært en slave av mobilen. Men det ønsker jeg ikke å være! Jeg ønsker å ha et våkent og åpent blikk for de rundt meg, og å ha tankene med meg i det jeg gjør. Det er en øvelse jeg ikke blir ferdig med, og som går lettest i perioder hvor jeg har mer overskudd.

Å føle ro i en travel verden handler om mange ting, men for meg er det viktig å skjerme meg fra støy fra skjermene (tv, mobil og data), og å velge bort noe (gjerne gode ting) for å skape lommer av tid. Tid til menneskene jeg vil bruke tid med, ro til å være tilstede i øyeblikket og iblant rom for å ikke gjøre noen ting.

Dette innlegget ble publisert i Hverdag, Oppmuntring og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..