Verdifulle vaner

Ordet «vane» gir meg assosiasjoner til kjedelige hverdager. Det vanlige og trivielle. Det motsatte av spontanitet og overraskelser. Men helt siden jeg oppdaget «Flylady» i internettets spede begynnelse, lærte jeg hvor frigjørende enkle vaner kan være. Å etablere gode vaner, som for eksempel Flyladys «shine your sink», gjør at energi frigjøres til andre ting, blant annet spontanitet, og en får gjort det en faktisk ønsker å få gjort.

I boka «Litt lykkeligere», henviser forfatter Sara Lossius til forskning som viser at etablerte vaner som går på autopilot er praktiske fordi de hjelper oss å frigi ressurser i hjernen. Hjernen vår elsker å bruke lite energi, og derfor velger vi ofte de letteste løsningene, de som gir oss belønning her og nå. Får vi etablert gode vaner, får vi belønning i form av overskudd. Motivasjon er det som får oss i gang med nye vaner, men det er vanen selv som får oss videre og skaper langsiktig endring. Vi blir det vi gjør over tid. Og om en faller ut av den gode vanen, er det viktig å gi seg selv lov til å feile, men ikke dermed parkere hele vanen. «Opp på hesten igjen», og fortsette. Fordi du om du gikk på en sjokoladesmell på mandagen, betyr ikke det at forrige ukes forsiktighet var forgjeves. Litt er mye bedre enn ingenting!

For 2 år siden bestemte jeg meg for at jeg ville prøve å sykle til jobben hele året, og gikk til innkjøp av piggdekk til sykkelen. De ble brukt fra januar til mars, og gjorde at jeg følte meg trygg på sykkelen, selv om føret var dårlig. For 1 år siden flyttet vi, og jeg fikk 3 km lengre sykkelvei til jobb. Jeg bestemte meg for å holde på den gode vanen med å sykle til jobben hele året, og fikk ekstra motivasjon av at parkeringskort på jobb plutselig ble dobbelt så dyrt. Nå sykler jeg nesten mer enn før; ikke bare til jobb men også til byen på lørdagshandling, til cafe med venninner eller til kirka og andre møter. Det er blitt så enkelt å ta sykkelen; den virker alltid, jeg bekymrer meg aldri for kø, den trenger ikke parkeringsplass og jeg får hverdagsaktivitet som jeg absolutt trenger. Jeg synes ikke det er et ork eller noe vanskelig å motivere seg til det lengre, jeg bare gjør det. Det er automatisert og krever ikke lengre noe særlig viljestyrke. Derimot gir syklingen mestringsfølelse, jeg får energi og det er positivt for miljøet.

En annen vane som kan virke ubetydelig, begynte jeg med omtrent samtidig som jeg begynte å sykle til jobb, og det var å legge klar klær til neste dag kvelden før. Denne lille handlingen på kvelden, gjør faktisk at det å stå opp ikke blir fullt så kjedelig og hardt. Jeg vet at jeg trenger ikke stå opp og bestemme meg for hva jeg skal ha på meg; det er allerede bestemt og jeg kan bare handle på autopilot. Ingen beslutning når morgenen er tung, det hjelper faktisk på mørke morgener. Og en slik liten ting kan være første skritt mot en ny vane. Å sette seg mål om bitte små endringer, gjør gjerne at man får til større endringer. Jeg har lest om mennesker som ønsker å komme i bedre form, som har som mål å løpe minst 1,6 km (1 mile) hver dag. 1,6 km er jo «ingenting», men hele poenget er at det er et så lite mål at det ikke er noe problem å gjennomføre. Og når en først har løpt 1,6 km, kan en like gjerne løpe litt til. Men uansett – man får belønning i form av gode følelser og mestring for å ha gjennomført, også når det bare er 1,6 km. En mikrovane er også en vane.

Å stadig måtte bestemme seg på kort varsel for hva en skal spise til frokost eller hva en skal ha til middag, kan også for noen ta mye energi. Spesielt hvis en er sliten og har dårlig tid. Å ha planlagt en sunn frokost kvelden før, sparer meg for energi og tankevirksomhet. Havregryn i bløt over natten står klar til meg hver morgen, og det er både sunt og godt. Middagsmenyen for ei uke av gangen, bidrar også til at jeg får energi til å lage middagen, for menyen er allerede forhåndsbestemt. Det kan være skikkelig ork å lage den menyen og få handlet inn det som trengs, men når det bare er gjort, er det utrolig deilig å ha det avklart.

Jeg har som mål å etablere andre gode vaner, med små steg. Det vil kreve viljestyrke i starten, men forhåpentlig vil de bli automatisert og forankret slik at de på sikt vil gi meg ønsket endring uten å kreve så mye av meg. Har du en god vane å anbefale? Tips mottas med takk i kommentarfeltet!

Dette innlegget ble publisert i Hverdag og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..