Hjem

Flere ganger tidligere har jeg skrevet om å komme hjem. I dag leste jeg boka «Heim» av Hallgeir Opedal tvers gjennom. Eller det vil si; jeg stoppet opp ved alle fotnotene og lot meg rive av alle digresjonene med stor glede. Opedal har skrevet ei reiseskildring av turen han går fra Oslo til Odda, nesten 40 mil, og samtidig skriver han om så mye annet: Små historier fra eget og andres liv, filosofering over hva eller hvor som er hjemme og om røttene sine. Han siterer fra sangen til Elias Akselsen: «Jag är på vandring genom livet. Jag är på vandring till mitt hem.» Og jeg tenker: Når jeg skal på pilegrimstur om et par år – vil jeg se annerledes på den vandringen enn andre vandringer? Er alle vandringer og reiser egentlig en reise hjemover? En omvei hjem?

På hytta holder jeg på med boka «Alene sammen» av Abraham Vergese. Der konkluderer han med at hjemme «ikke er hvor du er fra, men hvor du er ønsket». For noen kan dette være ett og samme sted, for andre ikke. Hvor føler du deg hjemme? Hvor er du ønsket? Og er dette et fysisk sted, eller handler det like mye om menneskene som er «hjemme» for deg?

En av mine favorittsalme er «Nå dekkes bordet, nå tennes lyset» av Hans Olav Mørk. I 2. verset heter det:

Rop ut på torget, rop ut på gaten
at det er tid til å komme hjem.
Og den som lytter, skal finne veien,
og den som leter, skal finne frem.

Når jeg føler meg liten og famlende på denne jorda, er jeg glad for at jeg har et hjem. Et hus med dem jeg er glad i, en familien å høre til hos, fellesskap hvor jeg føler meg hjemme. Men jeg er også takknemlig for at jeg har et hjem et annet sted. En «borgerrett i himmelen» der jeg har en Far som venter på meg, på samme måte som Faren gjorde i fortellingen om «den fortapte sønn». En som vil komme meg løpende i møte, bli glad for å se meg og se forbi alt som ikke var som det skulle. En som vil si at alt er betalt og hilse meg «velkommen hjem!»

Dette innlegget ble publisert i Hverdag, kristendom, Litteratur og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..