Løpeglede

Etter en nedtur med et vondt kne og vond rygg i januar/februar, er jeg nå på god vei tilbake. Jeg fikk akutt vondt i venstre kne etter et par økter i januar som ikke var så ulike de vanlige øktene, men nok med litt dårlig oppvarming og en del bakkeløp som ikke kroppen var vant til. Jeg varierte treningen med raske gåturer på mykt underlag i skogen og begynte med styrketrening hjemme, godt hjulpet av boka «Frisk rygg«. Utfordringen min når jeg innimellom har gjort styrketrening, er at jeg har fått vondt i korsryggen, og derfor har gitt litt opp hele styrketreningen. Nå trener jeg ryggen skånsomt, og med på kjøpet får jeg også trening av mage og hofter og også bevegelighetstrening som jeg så sårt trenger. (Kan du sitte på huk med fotsålene i gulvet uten å tippe over?)

Mens jeg har trent alternativt, har jeg lest en del artikler om skadeforebygging og løpeskader. Det er ikke sikkert at det er asfalten som har skylda for mange av løpeskadene. Det er heller ikke sikkert at det er noe galt med kneet når kneet verker. Ofte er knesmerter utslagt av feilbelastning og stive hofter. Dermed er det mulig å bli kvitt smerter og skader ved riktig trening og tøying!

Fra Svarttjønn i Baneheia.

Fra Svarttjønn i Baneheia.

De siste ukene har jeg ikke turd å følge en treningsplan, fordi jeg ikke vet hvor mye kroppen (dvs. knærne og ryggen) tåler. Nå når jeg har løpt mindre en periode, er det veldig viktig å oppjustere løpetreningen gradvis. Så foreløpig blir det ingen lange, rolige turer på asfalt. Men i dag hadde jeg ei ordentlig kvalitetsøkt. Først rask gange i ca. 10 minutter, så rolig løping ca. 5 minutter og så 6 x 3 minutters intervaller ei fast runde. Jeg løp jevnt alle 6 rundene, og klarte å løpe siste runde 10 sekunder raskere – noe som resulterte i at jeg var oppe i høyere puls enn det jeg trodde var maxpulsen! Så nå må maxpulsen justeres på løpeklokka. Gøy å kjenne at kroppen virker igjen og at beina ikke har vondt av denne typen løping. Hjertet har det litt vondt så lenge det står på, men så blir det sterkere og bedre.

bilde-14

Alle 6 rundene gjennomført!

 

 

Til uka starter Terrengkarusellen, og det gleder jeg meg til. Når man har trent mye alene, er det gøy å komme sammen med andre løpeinteresserte og og presse seg litt mer enn på alene-turene. Det skal også bli moro å se hvordan formen er i år kontra i fjor når løypene er like som fjorårets. Vil tidene være de samme eller har kontinuiteten i treningen gjort at jeg er raskere i år enn i fjor? Time will show..

Dette innlegget ble publisert i Trim og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Løpeglede

  1. Ingrid sier:

    Lykke til med løpingen videre. Håper det går greit med deg framover!

    mvh Ingrid s

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..