Tenke sjæl

På kristiansandsdialekt ville nok overskriften blitt: «Tenke sjøl», men da hadde ingen skjønt at jeg tenkte på Trond-Viggo Torgersens sang «Tenke sjæl». Hvorfor er det ofte så vanskelig å tenke sjøl? Å ha selvstendige meninger og tørre å stå for dem?

«If you care about what other people think, you will always be their slave» påstår James Frey. Er ikke det ganske nærme sannheten? Hvis man alltid må tenke på hvordan ens egne meninger vil harmonere med andres, vil andre mennesker i stor grad styre ens liv. Det er ikke særlig bra. Men de fleste av oss er som flokkdyr og vil helst sikre oss plass i grupper som gir oss trygghet og identitet.

Jeg husker tilbake da jeg gikk i på barneskolen. Da ønsket jeg meg intenst en grønn ransel. Ingen andre jeg kjente hadde grønn ransel, men jeg ville absolutt ha den. Og jeg fikk den! Jeg gikk i mange år med denne ranselen og syntes den var tøff, uavhengig av hva de andre syntes. Ellers var det i barne- og ungdomstiden viktig å mene det samme som visse andre, og man lot villig sine egentlige meninger fare i frykt for å bli sett på som rar.

I dag tør jeg i mange situasjoner å tenke sjøl. Og jeg er glad for det. Men det finnes kanskje tilfeller hvor man ikke bør stole for mye på egne vurderinger og heller lytte til andre?

Jeg er glad for å ha min identitet knyttet til noe annet og større enn meg selv og andre mennesker. Jeg er glad for å være i Guds familie, med alt det det innebærer. Og Guds fred, som overgår all forstand skal bevare våre hjerter og tanker i Kristus Jesus. (Fil. 4,7)

Dette innlegget ble publisert i kristendom og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Tenke sjæl

 1. Grete sier:

  Det er viktig å tenke sjæl, ja. Bevare sitt hjerte framfor alt en bevarer for livet utgår fra det… Om det handler om å gå med grønn ransel når alle andre har rød eller andre små og store valg i livet. Det er kanskje det som er å være tro i smått for så å bli satt over større ting…

 2. Birgitte sier:

  Jeg er helt enig med deg, Anne-Grete, man må lære seg opp til å tenke sjøl. Få sin egen identitet, og kunne være trygg på de valgene man tar.
  Samtidig tenker jeg at vi ofte forandrer standpunkt, ser ting annerledes enn før. Derfor tror jeg det er viktig å ikke

 3. Birgitte sier:

  Åj.. forstettelse: Derfor tror jeg det er viktig å være åpen, og ikke brenne for mange broer her i livet. Man bør tenke sjøl, hver og en av oss, men samtidig lever vi sammen på ulike arenaer der man bør ta hensyn til hverandre. Derfor kjenner jeg at jeg ikke er helt enig i det sitatet fra James Frey. Å bry seg om hva andre tenker, kan være en form for innlevelse i andres liv tenker jeg ofte….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..