Intoleransens inntog

Det havnet ei bok fra biblioteket litt tilfeldig med meg hjem da jeg skulle låne noen bøker forleden. Jeg ble fanget av tittelen «Intoleransens inntog – når sosiale medier truer friheten» av filosof Einar Øverenget. Boken tar opp mange interessante problemstillinger i dagens samfunn, og bruker filosofen/samfunnsviteren Hannah Arendts tanker til å tolke nåtiden. Hannah Arendt er blant annet kjent for å prøve å forstå hvordan vanlige tyske borgere kunne bidra til masseutryddelse av jøder under 2. verdenskrig. Hun konkluderte med at menneskene ikke var spesielt onde, men tvert imot var pliktdrevne mennesker som innfant seg i et totalitært samfunn og som sluttet å tenke selv.

Boka beskriver ulike strømninger i dagens samfunn som bidrar til mer intoleranse, blant annet ved at individets selvstendighet svekkes, og fellesskapet styrkes – men kun hvis man tilpasser seg fellesskapets/gruppens regler. Vi mennesker aksepterer en atferd primært fordi vi er redd for å bli ekskludert fra en gruppe. Det er lettere å stå opp mot en autoritet enn å bli utstøtt.

Om toleranse skriver Øverenget: «Toleranse starter med et valg: å holde ut noe du misliker. Toleransen er et resultat av vår selvbestemmelse. …. Det er fornuftens stemme vi lytter til når vi er tolerante. Ikke følelsene. … For å opprettholde det tolerante samfunn er det avgjørende at vi tar til motmæle – og selv i møte med ytterliggående ytringer gjør det, snarere enn å forsøke å stanse, forhindre eller sensurere ytringen. … Om vi ikke tillater ytringer vi er uenige i, vil vi også frata oss selv muligheten til å sjekke ut om våre egne standpunkt holder vann, og slik sett skjerpe vår egen forståelse.»

Øverenget skriver også interessant om tillit, om å bli krenket/såret og om individ og fellesskap. Les selv og bli litt klokere!

Dette innlegget ble publisert i Litteratur og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..