Gleden ved å unnvære

For noen år siden bestemte jeg for å aldri mer kjøpe «dameblad». Jeg hadde nettopp bladet gjennom et typisk dameblad og kjente at det ga meg en dårlig følelse. En følelse av utilstrekkelighet, av dårlig råd og av misnøye, ikke minst over kropp og utseende. Det er ikke alltid jeg er så prinsippfast, men denne bestemmelsen har jeg holdt fast ved, og det føles godt. Jeg slipper å sammenligne meg, jeg slipper å bli fristet til shopping (som jeg ikke liker) og jeg slipper konformitetspresset. Av og til kan jeg tenke at jeg er eneste kvinne i 40-årene i dette landet som ikke bryr seg nevneverdig om interiør, men jeg vet jo at det ikke er tilfelle.

Å leve litt minimalistisk er en befrielse. Mindre å rydde på, færre ting å forholde seg til, mindre energi til kjedelig vedlikehold, færre valg. Å trosse reklame og markedskrefter er ganske deilig! Dessuten gir det gevinster både for miljø og lommebok. Den vanvittige forbrukskulturen i landet vårt er ganske usolidarisk når en tenker på hvem som må betale for dette i form av eksempelvis slavekontrakter på tekstilfabrikker, miljøødeleggelser og rovdrift på både mennesker og natur.

Å unnvære kjendis-tv er en annen – kanskje undervurdert – glede. Å unnvære reklame i postkassa også. Og å slippe å forholde seg til hva andre mener om alt mulig. Nydelig! Å sykle eller gå og å slippe å stå i bilkø i trafikken gir meg også en indre tilfredsstillelse. Og kan jeg unngå stress, så gjør jeg det. Ingen panikkhandling like før stengetid!

Jeg er ingen asket, og kjøper mer enn jeg trenger. Jeg lar meg friste jeg også, og jeg har mye mer enn mange bare kan drømme om. Men jeg øver meg å ikke la identiteten min bli knyttet til tingene jeg omgir meg med, bilen jeg kjører og huset jeg bor i. Og jeg setter pris på mennesker som ser meg for den jeg er, og ikke for hva jeg eier. Og jeg øver meg i takknemlighet ved å prøve å verdsette det som virkelig betyr noe: medmenneskelighet, kjærlighet, helse, natur, mat, fellesskap, trygghet, frihet. Og en kopp kaffe med en god venn.

Hva er du glad for å unnvære?

Dette innlegget ble publisert i Grønn hverdag, Hverdag og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..