Ny start

Nå går starten for et nytt skoleår, og snart starter jobbehøsten min etter fire uker ferie. Det har vært en litt annerledes ferie i år. De første to ukene var vi på hytta, og det var fine uker, selv om været gradvis ble dårligere med mer regn. Den tredje uka brukte jeg på å kjøre min nest eldste datter til Bodø hvor hun etter planen skal studere i 3 år. Siden mannen begynte å jobbe igjen den uka, så jeg på det som en mulighet til både å hjelpe henne med flyttelasset, men også å få en liten Norges-ferie sammen med minstemann. Det var en flott opplevelse å kjøre gjennom stor deler av landet vårt. For en fantastisk natur vi har! Både Gudbrandsdalen, Dovrefjell, Saltfjellet og Saltstraumen ga oss inntrykk som vi vil huske etter turen. Denne siste uka blir brukt til å ordne opp i litt av hvert som jeg aldri får gjort ellers, til å trene midt på dagen og til å bare ha god tid og være litt sosial.

Vår eldste datter har også flyttet ut i løpet av sommeren, så det blir en ny start for oss på den måten at vi «bare» har to barn igjen hjemme i huset. Det er uvant, litt vemodig, men også fint. Det er godt å se at barna er trygge og voksne og vil videre. Men det minner også om at barna bare «er til låns», og selv om de alltid vil være barna mine, så skal de leve sine egne liv og ta sine egne valg.

I løpet av sommeren har det også vokst frem en vilje til å ta en ny start for kostholdet vårt. Etter å ha sett et par dokumentarer om landbruket, lest om kyllingindustrien og sett nærmere på kostholdsrådene fra Helsedirektoratets ernæringsråd, har vi bestemt oss for å gjøre noen grep for å spise sunnere og bedre. De valgene vi har gjort og som skal gjelde matlagingen hjemme er

  • Spise mer planteprodusert mat. Mer grønnsaker, bønner og linser og unngå kjøtt til middag de fire første dagene i uka.
  • Spise mer nøtter og bær
  • Spise minimalt rødt kjøtt og bearbeidet mat og spesielt unngå bearbeidet kjøtt som pølser, burgere, farseprodukter og salami
  • Spise mindre fet ost, is, fløte og smør
  • Spise mer mørk sjokolade

Målet med å endre kursen litt med kostholdet, er først og fremst for å gjøre det vi selv kan for en god helse. Ikke for å leve lengre, men for å leve friskere. Når vi ser rundt oss og oppdager at både diabetes og hjerte- og karsykdommer rammer mennesker ikke så mye eldre enn oss selv, og vet at vi kan gjøre noe for å unngå å få disse livsstilssykdommene, ønsker vi å ta grep. Et sunt kosthold sammen med fysisk aktivitet er det beste man kan gi seg selv og sin familie. Vi kommer fremdeles til å kose oss med maten og skeie ut iblant, men med en liten kursendring til beste for oss selv og for miljøet.

Hver morgen er en ny start. Selv om jeg ikke er av typen som spretter ut av senga om morgenen, så er det fint å minne seg selv på at hver dag er en ny mulighet, og at man skal være takknemlig for å kunne stå opp og få nok en ny dag med mulighet til å starte med blanke ark, – denne morgens mulighed!

Dette innlegget ble publisert i Hverdag, Mat, Oppmuntring og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Ny start

  1. Tilbaketråkk: Livet og korleis leve det | Ord om ord

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..