Et nytt år

Dagen i går og i dag er dager for ettertanke. Ved slutten av det ene året og starten på det andre, er det naturlig å stoppe opp litt og tenke på om det er ting som bør endres i det nye året. Et nyttårsforsett, kanskje, eller bare en liten kursendring. Tankene begynte da jeg leste på twitter i julen: «No matter how long you have traveled in the wrong direction, you can always turn around.»

I dag fikk jeg presentert en liten samling av visdomsord. Jeg festet meg med ordene «Vi er det vi gjør jevnlig. Søk derfor vanen fremfor bragden». Alle først tenkte jeg på noe jeg har fått til, en ny god vane, nemlig løping. Jeg er en løper, jeg løper jevnlig, og det er en mye større bragd enn det å løpe fort, løpe et løp, løpe langt osv. Men for å klare å fortsette med denne vanen, trenger jeg nye mål å strekke meg mot, og det betyr ofte en «bragd» eller en større utfordring. Men det viktigste er fremdeles at løpingen har blitt en vane, en god vane. Hvordan ble den det? Først og fremst fordi jeg begynte å løpe. Og aldri sluttet. Og på et tidspunkt ble det ikke bare noe jeg gjorde fordi jeg burde eller fordi jeg hadde et mål, men fordi jeg likte å løpe og løpingen gjorde meg godt. (Trenger du gode grunner for å begynne å løpe, les her.)

Bør jeg prøve å legge til en ny god vane? Eller slutte med en dårlig? Et av de andre visdomsordene jeg fikk i dag var «Vil du begynne med noe nytt, er det ikke det nye som er det viktigste, men det du slutter med.» Jeg vet innerst inne hva jeg bør endre: Jeg bør begynne å se mindre ned i mobilskjermen og se mer rundt meg på resten av familien (selv om også de andre i familien er glade i skjermene sine). Det er så enkelt å gjøre noe med, og samtidig så vanskelig. For mobilen er jo alltid der med sine vakre bilder på instagram, sine utfordringer på wordfeud, sine avtaler på facebook og diskusjoner på twitter. Og jeg vil ikke slutte med å ta del i dette, for mye er til inspirasjon og glede. Men jeg vil begrense mobilbruken for å være mer tilstede både i mitt eget liv og i menneskene rundt meg. Jeg vil ikke være en som stirrer fraværende i skjermen når barna venter på et svar eller ha hodet fullt av tusen uviktige ting når jeg trenger å konsentrere meg om den ene tingen. Har du et godt tips til hvordan begrense mobilbruken? Del gjerne!

(Jeg har to: Legg mobilen ved et annet bord enn der du sitter, så må du reise deg for å bruke den. – Og sett skjermen i nattmodus etter et visst klokkeslett, så blir alt litt kjipere å se på.)

Godt nytt år!

Dette innlegget ble publisert i Hverdag, Løping, Oppmuntring og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..