De gode valgene

Desember er her med lys i mørket, med førjulstid, med stress og aktiviteter, med forventninger og håp, med dårlig humør og dårlig tid. Den snilleste måneden, november, gled stille forbi, uten å kreve så mye. Det er annerledes med desember. Den krever en del av deg. Og det er da, midt blant kravene og forventningene, at det er viktig å gjøre gode valg. Og det kan være nødvendig å spørre seg hva som er godt og hva som er viktig, både for en selv og for de som betyr noe for en.

Hva velger jeg? Hva velger du? Når jeg velger én ting, velger jeg ofte bort noe annet. Velger jeg å si ja til noe som er gøy, velger jeg kanskje bort tiden jeg egentlig ønsket å ha sammen med barna. Velger jeg å si ja til kjøpepress, bruker jeg kanskje pengene på ting jeg egentlig ikke synes er viktig. Velger jeg å leve opp til andres forventninger, velger jeg kanskje bort meg selv og mine ønsker.

Jeg oppfattes kanskje som kjip, men jeg kan godt velge bort et julebord med gode venner. Ikke fordi jeg ikke synes det er hyggelig, men fordi det ble en kveld for mye borte fra barna den uka. Jeg oppfattes sikkert som kjedelig, men om jeg bruker samme klærne som i fjor både på julaften og nyttårsaften, er det antakelig ikke det som betyr noe for hvordan kveldene blir. Jeg oppfattes nok som gammeldags, men om jeg ikke har pusset opp kjøkkenet på 17 år, så blir julekakene likevel like gode som de som blir bakt på et større og nyere kjøkken.

Hva er viktig for deg? Hvem er det viktig å være sammen med denne måneden? Hvor ønsker du å bruke tiden din? Hva gir deg overskudd? Hva vil du sitte igjen med når måneden er over? Hvordan vil du ha det sammen med dine nærmeste?

Vi har alle like mange timer i døgnet til rådighet. Cirka 8 timer til søvn, 8 timer til jobb og 8 timer fritid. Alle må sove og alle må jobbe på en eller annen måte. Fritiden bestemmer vi ikke over alene, men vi kan likevel bestemme ganske mye: Må du farte hver eneste dag for å følge barnet på det ene og det andre? Må barna være med på alt som blir tilbudt? Må du gjøre akkurat det og det bare fordi de andre gjør det? Må du bidra til ny handlerekord på senteret? Må du stille opp på alt?

Jeg vil med dette oppfordre meg selv og mine lesere til å hjelpe hverandre å ta de gode valgene. Og plutselig hører jeg stemmen til Jesus, hovedpersonen i desember, hviske meg i øret: «Maria har valgt den gode del, og den skal ikke tas fra henne». Kanskje jeg skal velge det samme som henne?

Dette innlegget ble publisert i Hverdag og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til De gode valgene

  1. Cecilie sier:

    utrooolig bra skrevet og du får fram mye viktig på en god måte, du peker ikke finger men du viser vei, oppmuntrer og utfordrer til å velge godt for både oss selv og våre nærmeste. Ønsker deg ei god og velsigna adventstid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..