Mattips

På bloggen min vil du aldri få slanketips. Derimot har jeg i perioder delt forslag til middagsmenyer, oppskrift på mat jeg liker og henvist til flinke matbloggere. Men selv om jeg ikke hverken slanker meg selv eller oppfordrer andre til å slanke seg, er jeg interessert i kostholdstips som er sunne og gode og som kan integreres i et normalt kosthold i en normal familie.

Jeg kom over ei liste over gode kostholdsråd på engelsk i dag som jeg vil oversette og dele, for her var det mange gode råd som jeg vil teste. Jeg er av typen som kaster meg over middagen og spiser alt for fort, for så å ikke kjenne at jeg er mett før jeg er altfor mett. Og som mister alt som er av viljestyrke når jeg synker ned i sofaen litt utpå kvelden.

Her er ei liste over råd som jeg ikke nødvendigvis kan verifisere og godkjenne, men som jeg oppfatter er veldokumentert sunn fornuft og passer like godt for kvinner som menn (hentet fra Men`s Health):

1. Spis juicen

Det er mye sunnere å spise en appelsin enn å drikke et glass juice. I en appelsin får du lite kalorier, lite sukker og en del fiber, mens i juicen får du mye kalorier, mye sukker og ingenting fiber.

2.  Knask nøtter som snacks

Selv om det er mange kalorier i nøtter, er de sunnere enn annen snacks og hjelper å holde blodsukkeret stabilt. Nøtter er også rike på protein og sunne fettsyrer som virker betennelsesdempende.

3. Tygg maten godt – og spis mat som må tygges

Denne er til meg. Og deg – om du også er av typen matsluker. Rent kjøtt er bedre enn malt kjøtt og frukt og grønnsaker er bedre enn smoothies. 

4. Gå inn og spis

Går du ut og spiser, spiser du sannsynligvis mer mat og mer usunn mat enn om du lager maten hjemme. Også mange lunsjretter blir sunnere om du lager dem selv.

5. Ro ned måltidene

Tygg maten, ta små biter og legg ned bestikket mellom hver munnfull. Da får du tid til å nyte maten og kjenne når du blir mett.

6. Hopp i seng i tide

For lite søvn øker stresshormonene i kroppen , og bidrar til at kroppen lagrer mer fett. Sover man for lite er sannsynligheten også stor for at man spiser mer enn man burde gjennom dagen.

7. Tren før frokost

Med dagtidsjobb i helsevesenet ser jeg ikke på dette som aktuelt utenom i helgene, men jeg har testet ut og det fungerer å ta en løpetur på tom mage før frokost lørdag eller søndag. 

8. Erstatt kjøtt med sopp

Denne kjøper jeg ikke helt – men i noen retter, f.eks. denne pastaretten, kan man erstatte kjøttet med sopp og bli like god og mett med færre kalorier.

9. Vær tilstede når du spiser

Legg bort mobiltelefon og ikke spis foran en skjerm, verken ipad, tv eller data. Spis når du er sulten, ikke når du kjeder deg. (Den er vanskelig, ikke sant?)

10. Drikk før du spiser
Drikker du et glass vann før hvert måltid, spiser du antakelig litt mindre og holder deg hydrert gjennom dagen.
11. Spis helkorn
Husk å bløtlegge eller koke så ikke tennene ryker.
12. Spis mer egg
Ja, mer egg! Egg holder deg mett lenge og inneholder alle næringsstoff kroppen trenger utenom c-vitamin. Kok et par ekstra egg om morgenen eller kvelden før og ta med i nistepakka sammen med litt salat, en halv paprika, ei gulrot og noen nøtter, så har du et fullverdig og sunt lunsjmåltid.
13. Skei ut litt hver helg eller på en helt alminnelig mandag
Dette rådet fant jeg på selv fordi jeg tror at moderat sunnhet, mye matglede og litt utskeielser er det beste 🙂
Dette innlegget ble publisert i Mat og merket med , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Mattips

  1. Mette Grundetjern sier:

    Takk for nyttig påminning, særlig rådet om ta seg tid og tygge maten godt bør jeg ta til meg 😊

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..