Alt eller ingenting

Jeg har en tendens til å velge alt eller ingenting. Hvis jeg prøver å leve sunt og så «sprekker» en dag eller to, gir jeg opp hele sunnhetsprosjektet. Hvis jeg prøver å holde huset rent og det flyter over litt en kveld eller to, gir jeg opp hele rent-hus-prosjektet. Og hvis jeg prøver å bli i bedre form, men ikke får tid til trim ei uke, gir jeg opp hele kom-i-form-prosjektet. Og jeg er ikke alene! Via twitter dumpet jeg over denne bloggen, hvor bloggeren beskriver nettopp slike dumme tanker. Hvorfor gir vi så lett opp når vi får litt motgang? Hvorfor klarer vi ikke å tenke mer langsiktig? Og hvorfor er vi så strenge med oss selv og ikke klarer å glede oss over de gode fremskrittene i stedet for å irritere oss over de små tabbene?

Det kalles perfeksjonisme, og jeg har tidligere skrevet om det her. Jeg tror perfeksjonismen kan lamme oss og hindre oss i å være fornøyd og trives med oss selv og omgivelsene våre. Derfor prøver jeg bevisst å motarbeide perfeksjonismen. Mange av mottrekkene til perfeksjonismen har jeg lært av Flylady. Hennes tips gjelder stort sett husarbeid, men de er overførbare til de fleste områder i livet:

 1. Keep your sink clean and shiny.
 2. Get dressed every morning, even if you don’t feel like it. Don’t forget your lace-up shoes.
 3. Do your morning and before-bedtime routine everyday.
 4. Don’t allow yourself to be sidetracked by the computer.
 5. Pick up after yourself. If you get it out, put it away.
 6. Don’t try to do two projects at once. ONE JOB AT A TIME.
 7. Don’t pull out more than you can put back in one hour.
 8. Do something for yourself everyday, maybe every morning and night.
 9. Work as fast as you can to get the job done. This will give you more time to play later.
 10. Smile even when you don’t feel like it. It is contagious. Make your mind up to be happy, and you will be.
 11. Don’t forget to laugh everyday. Pamper yourself; you deserve it!

Derfor skal jeg nå gjøre litt husarbeid (rydde og gjøre rent et rom), trimme i 15 minutter (trenger ikke skifte engang) og gjøre en ting jeg har utsatt lenge (fikse bunadsvesten). Litt er mye bedre enn ingenting!

Dette innlegget ble publisert i Hverdag og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Alt eller ingenting

 1. åse sier:

  jeg kjenner meg absolutt igjen – men er ikke sikker på at det hos meg defineres som perfeksjonisme.. jeg trenger ikke ha det perfekt men det å finne balansen er det som ofte er utfordringen. man må jo kunne klare å akseptere og -trives med å leve med at tingene ikke blir gjort. og det kan også slite. mer enn perfeksjonismen.
  Men idag gjorde jeg som flyladyen ville gjort. ryddet og vasket ett rom. punktum. og det fungerer det også.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..