Lykkens filosofi

Den siste boka jeg leste var «Lykkens filosofi» av Einar Øverenget. Det var ikke en oppskriftsbok for å bli lykkelig, men en bok som sa noe om ulike sider ved lykken.

Øverenget filosoferte over om lykken er som sommerfuglen som bare tilfeldigvis streifer innom iblant, eller om man kan gjøre noe selv for å være lykkelig. Han konkluderte med at vår innstilling til livet generelt og utfordringer spesielt, er det som har mest betydning for om vi er lykkelige. Det stemmer jo godt med ordspråket: «Det betyr mer hvordan du tar det enn hvordan du har det».

Hvordan kan man få en positiv innstilling til livet og det som følger med? Det finnes vel ikke tydelige svar på det. Men Øverenget sier at man kan selv velge å gjøre grep i livet som bidrar til at en får det bedre, og man kan gjøre noe med forventningene til livet. Mange sitter passive og venter på at andre skal gjøre dem lykkelige. Det er sjelden fruktbart, og det er kun en selv som kan gjøre noe med sin egen ulykkelige situasjon. Dessuten må man forvente at livet byr på litt av hvert av glede, lykke, mestring og kjærlighet, men også sorg, motgang, sykdom og uro.

Det som i alle fall er sikkert er at ting ikke gjør oss lykkelige. Så shopping er en dårlig lykkekur. «Hvis du ikke er fornøyd med det du har, ville ikke hele verden om du eide den, kunne gjøre deg lykkelig» sa Seneca, en romersk filosof.

Hemmeligheten med lykken er å finne mening i livet slik det er. Ikke slik man synes det burde være.

Det finnes også gode råd i Bibelen når det gjelder lykke. Dette er hentet fra Salmenes bok, kapittel 34: «Er det noen som elsker livet og gjerne vil oppleve dager med lykke? Pass da din tunge for ondsinnet sladder og dine lepper for svikefull tale! Sky det onde, og gjør det gode! Søk fred, og jag etter den!»

Hva gjør deg lykkelig?

Dette innlegget ble publisert i Humor, Litteratur, Oppmuntring og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..