Perfeksjonisme? Nei takk!

Hva er det som gjør at vi på mange områder ikke er fornøyd før det er perfekt? Hva er det som gjør at vi gir blaffen i alt, bare fordi vi mislykkes i en liten ting? Hvorfor blir det så ofte alt eller ingenting? Enten det handler om å spise sunt, leve miljøvennlig, gjøre rent huset eller sende penger til nødhjelp?

Jeg innbiller meg at dette først og fremst er et kvinnefenomen. Hvor ofte har du hørt dine medsøstre kose seg med usunn mat uten å kommentere at de ikke burde ha spist det? Hvor ofte hører man ikke damer klage på at huset ikke er rent nok? Og for ikke å snakke om – klage på at andre roter og griser i huset? Og hvorfor skal man gidde å ta noen miljøbevisste valg når så mange andre ikke gjør det? Er det virkelig alt eller ingenting?

Den nylig avdøde politikeren Kjell Landmark hadde et godt dikt om dette: «En alene kan ingenting gjøre. Det sier hundretusener».

Jeg mener det går an å snu trenden. Jeg har laget meg mitt eget slagord. Det heter: «Litt er mye bedre enn ingenting!»

  • – Litt husarbeid er mye bedre enn ingenting.
  • – Litt trim er mye bedre enn ingenting.
  • – Litt nødhjelp er mye bedre enn ingenting. Man kan ikke hjelpe alle, men den ene man hjelper betyr det alt for.
  • – Litt miljøvennlige valg er mye bedre enn ingen. Hvis du og jeg og flere andre enkeltmennesker begynte å kjøpe fair-trade kaffe, kunne man bedret situasjonen for hundrevis av kaffebønder. Og hvis du og jeg og noen til jekker forbruket ned et hakk eller tre, ville klimautslippene stupe bektraktelig.

Hvis vi kunne blitt kvitt perfeksjonismen, kunne verden blitt et bedre sted. I stedet for superstressede kvinner som går til de stuper i førjulstiden for at alt skal være perfekt, kunne vi hatt lykkelige familier som hadde tid til å nyte den gode tida. I stedet for dårlig samvittighet for alt man ikke får gjort, kunne man gjort litt og vært fornøyd med seg selv. I stedet for å pese for en perfekt kropp, kunne man spise litt mer av det som er bra for kroppen og bevege seg litt mer og oppnå både god helse og godt humør.

På hvilke områder sliter du med perfeksjonisme?

Dette innlegget ble publisert i Dikt, Grønn hverdag og merket med , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Perfeksjonisme? Nei takk!

  1. Tilbaketråkk: Alt eller ingenting | Ord om ord

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..