Padlesommer

Etter å ha vært på padlekurs i juni sammen med søster, hadde jeg som mål for hyttesommeren i år å padle mer enn tidligere somre. Vi har en kajakk liggende på brygga som min mann kjøpte (brukt) for flere år siden, og som jeg har prøvd enkelte ganger, men først i år ble den brukt flittig. En av grunnene til at bruken ble økt i år, er at brygga ble utbedret i fjor, og fikk et ekstra trinn ned mot sjøen, og dermed var det mulig for meg å få kajakken opp og ned fra brygga alene. I tillegg hadde min svoger satt ned en stige som badetrapp på brygga, og denne var også til god hjelp for å komme opp i og ut av kajakken. Det er vanskeligere enn man skulle tro å holde balansen!

De første dagene på hytta hadde hyttenaboene, våre gode venner, også kajakk liggende på vår felles brygge, så da fikk vi noen turer sammen, min venninne og jeg. Vi lånte også deres kajakk og det ble et par turer sammen med datter. Det var ekstra fint. Det føles litt tryggere å være to, for da er man mer synlig på sjøen. Man føler seg liten og sårbar helt nede på vannflaten når de store 50-fots båtene kommer brasende over fjorden.

På vei ut fra Flatholmen ved Rivenes.

Den beste tiden for padletur var definitivt om morgenen. For det første er jeg normalt den første i familien som står opp, så den tiden er «ledig» og det er ingen som merker om jeg stikker ut en tur. Dessuten er det som regel lite vind om morgenen, – først når klokka nærmer seg 10, begynner det å blåse litt på fjorden. Og sist, men ikke minst, det er den fredeligste tiden. Det er minimalt med støy både fra folk og båter. Kun fiskebåtene og andre padlere er ute så tidlig. Når fjorden ligger helt blank, uten en krusning på sjøen, og det eneste som høres er mine egne åretak, da er det helt magisk.

På vei ut en tidlig morgen. Okse til høyre, Risøya til venstre og Borøya rett frem.

Heldigvis ble det også en tur med min søster som jeg var på kurs sammen med. Hun kom fra Åros, så jeg var spent på hvor langt vi orket å padle siden vi hadde litt avstand mellom oss før turen sammen kunne begynne, men en tidlig morgen padlet vi mot hverandre og møttes utenfor Høllen Vest. Det var en nydelig morgen, så vi bestemte oss for å sette kursen mot Ny-Hellesund. Det var veldig fint, både å være sammen og å ta en langtur sammen. Jeg var spent på turen tilbake, for da måtte jeg krysse Høllefjorden alene med litt mer båttrafikk, men det gikk veldig fint. En flott opplevelse!

Populær ankringsplass i Olavssundet i Ny-Hellesund.

Det er vanskelig å beskrive følelsen av hvor fint det er å padle, både med ord og bilder. Å ta bilder med mobilen, sittende lavt i kajakken, uten å risikere å miste den på sjøen, er bare mulig når en er trygg både på seg selv og omgivelsene. Men den følelsen når man sitter der så nærme sjøen og glir nesten lydløst over vannet, tett inn på holmer og skjær, den er utrolig fin. Jeg har aldri sett så mange hegrer som denne sommeren. Jeg har ikke vært så mye på sjøen som denne sommeren. Og jeg har ikke hatt så god start på så mange dager som denne sommeren.

Foreløpig er jeg en godværspadler og en sommerpadler. Jeg har ikke brukt våtdrakt/tørrdrakt, og heller ikke spruttrekk, fordi vannet har vært så varmt at det ikke hadde vært noen risiko om jeg hadde ramlet uti. Men jeg var ute i litt vind. Da gikk jeg alltid mot vinden først siden jeg var uthvilt, slik at jeg fikk medvind på vei hjem når jeg var mer trøtt. Men noen stor treningseffekt tror jeg ikke padlingen har hatt. Det har stort sett gått rolig og uten noen særlig pulsøkning. Treningseffekten ligger vel helst i å gå raskt opp fra brygga etter turen…

Totalt ble det 17 turer i løpet av de 3 ukene vi var på hytta. Flere morgener var det litt tiltak å heller gå ned på brygga og bakse med kajakken og komme seg ut på sjøen enn å bli sittende på verandaen med kaffen, men jeg angret aldri på at jeg gjorde det. Tvert imot. Hver gang kom jeg lykkelig tilbake til hytta etter nok en fin tur.

Lærdommer jeg har gjort meg gjennom padlingen i sommer:

  • Rydd unna hindringer (gjør klar utstyr, fiks brygga, legg til rette)
  • Bestem deg dagen før hvis værvarselet er bra
  • Ha utstyr i orden (flytevest, vanntett mobilholder, sykkelhansker for å unngå gnagsår i hendene, solskjerming, pumpe og årepose.)
  • Bruk muligheten, neste dag er det kanskje for dårlig vær.
  • Bruk tid på å finne en god sittestilling, juster underveis
  • Kajakkurs er nyttig, spesielt med tanke på sikkerhet.

Hvis du etter å ha lest dette vurderer å prøve kajakk, anbefaler jeg å låne eller leie en kajakk i første omgang. Det er mange som leier ut på Finn, og det er mange kajakker liggende rundt på hytter, men veldig få i bruk. Spør noen om å låne og prøve, og gå gjerne ut sammen første gang! Og ta et kurs og få våttkort. Det er både gøy og utrolig lærerikt. Gjennom kajakklubber kan du også låne kajakk, og slipper å eie din egen og tenke på hvor du skal oppbevare den.

Til slutt en liten opplysning: Det er mange som tror at for å padle kajakk, så må man kunne gjøre eskimorulle eller kajakkrulle, altså å gå helt rundt med kajakken. Det er ikke nødvendig, og det er veldig få som kan dette. Det som er viktig er at du vet hvordan du kommer deg løs fra spruttrekket om du bruker dette, slik at du blir fri når du ramler i sjøen. Tyngdekraften gjør at du alltid vil ramle helt utav kajakken, mens den flyter ved siden av deg. Går du på kurs, vil du også lære og trene på hvordan du kommer deg opp i kajakken, enten alene eller ved hjelp av kameratredning. Å komme seg opp i kajakken alene uten å ha trent på cowboy-redning eller årepose-redning er vanskelig, derfor er det enklest å holde seg så nær land at man heller redder seg inn til land og kommer seg opp i kajakken der.

På vei innover mot Okse.

God padling!

Dette innlegget ble publisert i Hobbyer, Trim og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..