Å velge ubehaget

Han sa det så godt i snakkesangen «Noen ganger er det allright»:

Jeg kunne kanskje sammenligne livet med å være i båt –
Om sommeren. Jeg har ganske god greie på det, for jeg er
Ganske mye i båt om sommeren –
Og det er ofte forferdelig ubehagelig.

Odd Børretzen

Livet er ofte forferdelig ubehagelig. Noen ganger fordi premissene en har fått utdelt gjør livet ubehagelig og kanskje til og med smertefullt. Og noen ganger er livet ubehagelig fordi en gjør valg som fører ubehag med seg. Som å være i båt om sommeren. Det er ofte forferdelig ubehagelig.

Jeg tror likevel på å velge ubehaget. Å velge bort komforten for å utvikle seg, for å sanse, for å sette pris på livet. Alle som trener kondisjon, kjenner på ubehaget under noen av øktene, men vil likevel få økt velbehag og bedret kondisjon på sikt. Å velge å ta et oppgjør med det som er usunt og galt, er fryktelig ubehagelig, men kan være eneste veien ut av maktmisbruk og dårlig klima. Å velge å sove ute i naturen kan være fryktelig ubehagelig, men det er lite som kan måle seg med det å sanse naturen tett innpå når stillheten senker seg under en vidåpen himmel. Å velge å be om hjelp av en fremmed kan for mange være ganske ubehagelig, men hvis man er heldig, kan man få en venn for livet.

Noen mennesketyper elsker å leve utenfor komfortsonen, mens andre velger det behagelige på alle områder i livet. Jeg tror ikke ubehaget er noe mål i seg selv, men jeg har tro på å utsette seg for ubehag for å ta del i opplevelser, få en god helse og være i sunne relasjoner.

De 5 rådene som anbefales for god livskvalitet og sterk psykisk helse av et samlet HelseNorge, kan alle være ubehagelige på kort sikt, men skape et langsiktig grunnlag for et sunt liv.

Jeg har som mål å velge ubehaget for å

  • ta mange kajakkturer på hytta i sommer
  • sove ute flere netter resten av året
  • tåle å stå i vonde følelser
  • utvikle gode relasjoner til andre mennesker
  • se flere soloppganger
  • bruke sansene aktivt for å være tilstede i livet
  • være der for dem som trenger meg
  • oppleve mestring på nye områder
Høydeskrekken kan være ubehagelig….!


Måtte Ånden velsigne deg med ubehag, så du reagerer på lettvinte svar, likegyldighet og overfladiske relasjoner, og bevarer ditt hjerte fremfor alt du bevarer.

Måtte Ånden velsigne deg med sinne, mot urettferdighet, undertrykkelse og utbytting av mennesker, slik at du arbeider for fred og rettferdighet.

Må Ånden velsigne deg med tårer, så du sørger med dem som opplever lidelse og avvisning, og rekker ut din hånd så smerte kan vendes til glede.

Og måtte Ånden gi deg dårskapens velsignelse, så du fortsatt lever i den tro at dine handlinger kan utgjøre en forskjell, og du gjør ting som andre hevder ikke kan bli gjort.

Richard Rohr

Dette innlegget ble publisert i Hverdag, kristendom, Oppmuntring og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..