Frykten for å mislykkes

Hva ville du gjort om du ikke var redd? Redd for å feile, redd for hva andre ville synes eller redd for konsekvensene?

Frykten for å mislykkes har flere ganger hindret meg i gjøre noe jeg ønsket og burde, og jeg skjønner av omgivelsene mine at mange, kanskje spesielt kvinner, lar frykten for å mislykkes styre dem i negativ retning. De lar være å ta på seg verv, de lar være å prøve noe nytt, de søker ikke på jobben de synes ser spennende ut, de forteller ingen om prosjektene sine – i tilfelle de vil slå feil. De lar være å komme på foreldremøte i tilfelle de blir valgt, de lar være å melde seg på en konkurranse fordi de er redd for å tape og de utsetter videreutdanningen fordi de er redd for å ikke få det til.

«Den er som redd for å feile, får lite gjort»

Hva er det vi er så redd for? Er det oss selv eller de andre? Hvis det er de andre – hvorfor lar vi andre styre hva vi selv skal gjøre? Hvorfor stoler vi ikke på at vi selv kan vurdere hva som er best for oss? Er det ikke mye bedre å prøve og feile enn ikke å prøve i det hele tatt? De som har levd en stund, er sjelden lei seg for at de gjorde det ene eller andre. De er lei seg for det de ikke gjorde. De er skuffet over seg selv og at de ikke kastet seg ut i det ukjente mens de ennå kunne. En dag er det kanskje for sent.

Det trenger ikke være de store og vanskelige valgene det handler om. Det kan være noe så enkelt som å tørre å prøve å bli kjent med det foreldreparet som alltid sitter alene. Det kan være å melde seg på et kurs for å lære noe helt nytt. Det kan være å delta i en sosial begivenhet hvor du ikke kjenner noen fra før. Det kan være å bytte omgivelser for en periode. Det kan være å gå inn i en rolle som krever noe mer enn det vanlige av deg.

Hva ville du gjort om du ikke var redd? Og hvem er det du er redd for?

Jeg tar med en gammel sang, «Be not so fearful», av en mine favoritt-artister (om man kan kalle ham artist):

 

Dette innlegget ble publisert i Hverdag, Oppmuntring og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..